Maak veilig gebruik van trappen, ladders en rolsteigers dankzij NEN 2484

Op het moment dat je thuis een keukentrapje gebruikt om de pit van een lamp in het plafond te vervangen, dan hoef je niet eerst een hele cursus te volgen om dit veilig te kunnen doen. Het risico en gevaar is beperkt en het is toch ook, in je eigen woning, een kwestie van eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar zodra je buiten je woning aan de slag gaat met ladders, grote trappen en/of rolsteigers, dan is het risico op ongevallen uiteraard een stuk groter. Tevens breng je dan ook lang niet altijd jezelf in gevaar, want je opereert immers in de publieke ruimte en niet in de privé sfeer. Om jou en de mensen om je heen te beschermen, is de wijze van het gebruik van ladders, trappen en rolsteigers vastgelegd in de arbeidsomstandigheden wet. Er is namelijk een speciale wet die het gebruik van ladders en dergelijke beschrijft. Dat betekent dat iedereen die gebruik maakt van ladders, trappen en rolsteigers op de hoogte moet zijn van deze wet. Het gaat hierbij om de Nederlandse norm NEN 2484. Hierin is vastgelegd waar het klimmaterieel aan moet voldoen en hoe jij er dus gebruik van moeten maken. Om jezelf op de hoogte te brengen van deze NEN 2484 norm en andere normen, kun je terecht op de website van de-opleider.nl. Via deze site, kun je gemakkelijk zien wat je allemaal moet weten indien je aan de slag gaat met ladders en dergelijke. Ook kun je zien wat je zelf moet doen om de juiste kennis paraat te hebben. Denk aan het volgen van cursussen voor de juiste bevoegdheden die je nodig hebt om met ladders, trappen en rolsteigers te mogen werken. Het is in ieder geval van belang dat alles veilig en volgens de NEN 2484 norm gebeurt. Trappen moeten bijvoorbeeld zo worden geplaatst, dat het gevaar van verschuiven, kantelen en omvallen zoveel mogelijk wordt ingeperkt. Dit is uiteraard in sommige gevallen lastig te interpreteren. Het is immers moeilijk om precies vast te stellen wanneer het risico op kantelen acceptabel is. je kunt het nooit helemaal uitsluiten, dus waar ligt dan de grens? Om discussies te voorkomen zijn er normen en wetten in het leven geroepen. Dus door kennis te nemen van de NEN 2484 norm, kun je al snel op een veilige manier gebruik maken van trappen en ladders. Zo heb je bijvoorbeeld ook meer zicht op wanneer arbeidsmiddelen uit deugdelijk materiaal bestaan en of de constructie op orde is. 

Lees meer over de NEN 2484 norm op de-opleider.nl

Mocht je meer willen weten over deze NEN 2484 norm, dan kun je terecht op de website van de-opleider.nl. Hier kun je zoals gezegd alle relevante informatie lezen die je moet weten als je aan de slag gaat met dit soort arbeidsmiddelen. Het is van belang voor je eigen veiligheid, maar ook zeker de veiligheid van collega’s en andere mensen. 

Kijk snel op de site voor meer informatie

Indien je meer wilt weten over de NEN 2484 norm of een van de andere normen, dan kun je terecht op de-opleider.nl. Qua normen kun je denken aan: 

  • EN 131
  • NEN
  • 1004