Tips om nog beter te plannen

 artttGoed plannen is een combinatie van het goed kunnen schatten van de hoeveelheid tijd die voor taken nodig is en keuzes kunnen maken als je tijd tekort komt. Hier zijn enkele tips die jou kunnen helpen bij het maken van een goede planning:

Maak een realistische planning

Denk goed na over de plannen die je maakt en de tijd die je voor ogen hebt om het te kunnen realiseren. Heb je genoeg ruimte over voor eventuele uitloop? Je kunt veel plannen, maar er zijn ook situaties die je overkomen en waar je minder invloed op kunt uitoefenen. Heb je hier ook rekening mee gehouden?

Maak een planining

Bedenk voordat de dag begint wat je gaat doen. Op die manier hou je de korte termijn voor jezelf overzichtelijk en is het makkelijk om te plannen wat op welk moment precies te doen. Denk er bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast over na wat je de volgende dag gaat doen. Op die manier kun je meteen voortvarend van start op het werk.

Werk met haalbare doelstellingen

Wanneer je werkzaamheden gaat plannen, wees dan wel reëel in de eigen doelstellingen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoelang je echt nodig hebt voor een bepaalde taak of opdracht. Bouw marges in je tijd, waardoor je niet in de problemen komt wanneer iets uitloopt. De kans dat een manager enthousiast reageert wanneer je iets voor de deadline inlevert, is dan ook nog eens groot.

Bepaal prioriteiten

Ga niet klakkeloos te werk in jouw planning maar zorg ervoor dat je werkzaamheden in volgorde van belangrijkheid doet. Kortom, stel prioriteiten. Op die manier zorg je ervoor dat de écht belangrijke zaken ook écht op tijd afkomen. Daarnaast helpt het om meer inzicht te geven in wat wel en niet prioriteit heeft. Maak een ‘to do list’ en rangschik werkzaamheden in volgorde van prioriteit.

Gebruik handige software tools

Voor het uiteindelijk uitvoeren van een goede planning is het handig om daarvoor een instrument of een tool te gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld niet voldoende hebben aan een eenvoudige Outlook agenda, dan kunnen de software tools van Timewax ervoor zorgen dat plannen voortaan veel beter gaat. Met een goede software tool is de kans bovendien veel groter dat je in de toekomst efficiënter werkt.