Een van de fundamentele aspecten van de logistiek is het vervoer, en het zijn vooral de innovaties in het vervoer die de sector in staat stellen deze taak zeer efficiënt en met respect voor het milieu en de mens uit te voeren, zodat dit een van de elementen is die meer aandacht verdienen wanneer we het hebben over de veranderingen die de sector momenteel onder gaat.

Innovaties in de huidige vervoerslogistiek

De vernieuwingen op het gebied van transport & logistiek zijn talrijk en naar gelang van het soort product en de consument waarmee u werkt, zijn er een aantal eigenaardigheden te vinden. Enkele van de vervoers innovaties die vandaag de dag in de hele totaallogistieke sector gangbaar zijn, zijn echter de volgende:

Specifieke opleiding

De eerste van de huidige innovaties in transport & logistiek is de opleiding van werknemers. De integratie van nieuwe technologieën en het bijzondere belang van ICT in alles wat met het totaallogistieke proces als geheel te maken heeft, maken de specifieke opleiding van werknemers tot een van de belangrijkste innovaties om aan te pakken.

Hierdoor kunnen wij rekenen op hooggekwalificeerd en professioneel personeel, een van de kenmerkende elementen van de logistiek van de 21e eeuw.

Duurzamer vervoer

Een andere innovatie in transport & logistiek die de grootste impact heeft op het huidige landschap is de duurzame aanpak. Vandaag evolueren alle economische sectoren naar een groener en milieuvriendelijker perspectief.

Dit komt ook tot uiting in de vorm van innovaties in het huidige totaallogistieke vervoer, waarbij gebruik wordt gemaakt van vloten die op schone energie rijden en van een betere planning van veel efficiëntere levering routes.

Meer veeleisende dienst

Een ander aspect dat de logistieke sector vandaag de dag kenmerkt, is de grotere vraag van de klanten.

Een dergelijk aspect komt tot uiting in het feit dat logistieke diensten moeten worden gepersonaliseerd en aangepast aan de specifieke behoeften van elke consument, hetgeen niet alleen innovaties vereist op het gebied van vervoer, maar ook op het gebied van dispatching en de dienstverlening in de laatste kilometer en de service na verkoop.

Robot- en geautomatiseerde uitrusting

Een andere innovatie in de vervoerssector en de logistieke sector in het algemeen is de invoering van robot apparatuur en de automatisering van taken.

Samen met het gebruik van ICT resulteert dit in logistiek 4.0, een nieuwe logistieke sector die wordt gekenmerkt door een hoge graad van technologie die alle lagen van het proces bereikt.