Voorkom een mismatch tijdens jouw interim opdracht
Een mismatch bij een interim opdracht is een veelvoorkomend probleem in de huidige maatschappij. Deze mismatch ontstaat vaak door een combinatie van factoren, zoals overselling door de ondernemer en een opdrachtgever die niet goed weet wat hij nodig heeft als opdrachtnemer. De situatie van een mismatch zorgt voor beide partijen mindere punten en hieronder staan een aantal tips om dit te voorkomen.
Onderhoud je soft en hard skills
Alle skills moeten onderhouden worden bij elk individu. Als je een interim opdracht hebt kan dit van nog groter belang zijn dan normaal. Voor sommige opdrachten heb je specifieke skills nodig en kun je je misschien hierop voorbereiden door een korte cursus te volgen maar oversell jezelf niet. Immers kun je nooit alle vaardigheden van de aardbodem hebben en heeft een schaap geen vijf poten. Je kunt dan vastlopen in de uitvoering van je interim opdracht en dat heeft voor beide partijen nadelen.
Naast de hard skills moet je ook je soft skills bij blijven houden. Zo zorg je ervoor dat je als je een teamopdracht hebt, je niet buiten de boot valt. Elke opdracht vergt ook specifieke soft skills en het is verstandig om je af te vragen of je deze bezit en bij je passen. Kijk bijvoorbeeld om wat voor bedrijfssfeer het gaat bij jouw opdracht, formeel of informeel, en of dit bij jou past. Als je namelijk met je soft skills te kort komt, dan heeft dat voor zowel jou als je opdrachtgever nadelen.
Een veelgemaakte fout bij beide skills is de overselling. Een opdrachtgever schrijft de opdracht meer gericht op de cv van een freelancer dan op de daadwerkelijk opdracht, terwijl de freelancer juist meer op de opdracht schrijft dan op zijn eigen kunnen. Beiden maken het elkaar zo lastig en er wordt een overselling gecreëerd waarbij vaak tijdens de opdracht men erachter komt dat er een mismatch is. Dit levert voor beide partijen nadelen open en mogelijk zelfs verspilde tijd. Dit kun je dus eenvoudig voorkomen en reflecteer op jezelf regelmatig om te kijken of je ergens aanvullende cursussen of opleidingen kan volgen. Nogmaals, dit geldt echt voor zowel de hard als de soft skills.
Interim opdracht via een bureau toebedeeld krijgen
Het zelf zoeken naar opdrachten is een leuke klus maar vaak ook tijdrovend. Er zijn binnen Nederland, maar ook daarbuiten, vele bureaus te vinden die kunnen bemiddelen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Behalve tijdsbesparing is een ander voordeel ook dat bekende valkuilen bij een mismatch worden bekeken en zo makkelijker kunnen worden voorkomen.
Ondanks dat men denkt dat het invullen van een interim opdracht een eenvoudige klus is, blijkt uit onderzoek dat mismatches een veel voorkomend probleem zijn en er dus meer bij komt kijken dan de opdracht met een cv vergelijken. Een bureau is hierin gespecialiseerd en kan je ondersteunen. Denk hierbij aan Headfirst. Daarnaast kun je zelf ook nog zoeken, maar wie weet brengt het je niet direct iets maar is het alleen voor de uitbreiding van je netwerk en oogst je later.